Ajánlók

Tornai Helga : Randi a Török kávéházban

Nyomtatás
Kategória: Szépirodalom
Utolsó frissítés: 2009. február 19. csütörtök Írta: Tengerics Éva

Kedvelitek a Pöttyös könyveket?

Ha igen, ajánlom figyelmetekbe  Tornai Helga  könyvét, aminek címe: Randi a Török kávéházban

Baráth Évi nyolcadikos. A bé osztályba jár, ami nem a ragyogó tanulmányi eredményéről, hanem inkább a jó sportteljesítményéről, csintalanságáról híres.

Évi a 14. születésnapjára emlékkönyvet kap ajándékba édesanyjától. Ez az elmlékkönyv naplóvá lép elő, s már aznap elkezdődik a bejegyzések sora. A naplóba belekerülnek a kislány számára fontos események, a barátnőkkel kitervelt akciók és helyet kapnak benne a piszkozatfüzetből bemásolt, letisztázott, és igazán „jópofára” sikeredett fogalmazások is a 8. bésekről (talán hasonlóak a ti osztálytársaitokhoz Smile.

Az iskola igazgatója gyakran látogatja meg az ásokat, hogy  gratuláljon a kiváló teljesítményeikhez, ám amikor egyszer –mindenki meglepődésére- a bésekhez igyekszik, hogy dicsérjen, egy egész tévés stábot visz magával. Ehhez is köze van Évi egyik fogalmazásának, a főszereplő mégis Zoli lesz. De ne szaladjunk ennyire előre! 

A barátnők kedvenc tanár nénije a kedves, magyar szakos, szombatonként „átváltozó” Juci néni, aki fontos szereplője a történetnek. Sőt, ha jobban belegondolok, ő, illetve az ő boldogsága áll a lányok mesterkedéseinek középpontjában. No, ne gondoljatok semmi rosszra! A kislányok csak azt szeretnék, ha Juci néni mindig vidám, mosolygós, és ha lehet, szerelmes lenne. S, hogy ezt hogy akarják elérni? Nos itt lép be a képbe az Éviékkel szemközti Török cukrászda tulajdonosa. Ám minden nem árulok el. Legyen elég annyi, hogy a tanév vége felé Évi, Ica és Kati különleges meglepetést kapnak Juci nénitől.

A napló telik és telik, az iskolai fogalmazások is izgalmasra sikerednek és el sem hiszitek, mi lesz ebből a tanév végére.

Remélem, szívesen olvassátok majd a regényt ti is. Jó szórakozást!

Katie és a musztáng

Nyomtatás
Kategória: Szépirodalom
Utolsó frissítés: 2008. január 07. hétfő Írta: Tengerics Éva

DUEY, KATHLEEN

LÓDOBOGÁS: KATIE ÉS A MUSZTÁNG

Szeged: KÖnyvmolyképző Kiadó 

A könyv lapjain egy 9 éves kislány és egy musztáng barátsága elevenedik meg. A regény érdekessége, hogy nem csupán a kislány szemszögéből láthatjuk az eseményeket, hanem a musztáng gondolatait is megismerhetjük a fejezetek első soraiból.

Katie története a 160 ével ezelőtti Amerikába vezet bennünket, egy olyan vidékre, ahol bizony nem volt könnyű az emberek élete. A kislánynak pedig különösen nehéz dolga volt. Elvesztette a családját, távoli rokonokhoz került, akiknél nem volt jó sora. Iskolába nem járatták, de ideje sem lett volna a tanulásra a rengeteg munka miatt, amit el kellett végeznie a házban és a ház körül. Katie arról álmodozott, hogy sikerül eljutnia nyugaton élő nagybátyjához, akinél új, szerető családra talál majd.

Egy napon a gazda egy vad musztánggal tér haza. A ló dühös, elkeseredett a bezártság miatt, senkit nem tűr meg maga körül. A kis Katie kedvességgel, türelemmel, gondoskodással megszelídíti a lovat, kezdenek barátokká válni, ám egy éjszaka szörnyű dolgoknak lesz fültanúja a kislány teljesen véletlenül. Katie arra kényszerül, hogy a musztánggal együtt elmeneküljön. Szerencsére ott van Hiram, aki segít...

A regény második kötete is izgalmakkal teli. Hiram és Katie útnak indul, hogy egy szekérkaravánhoz csatlakozva Oregonba menjenek. Útjuk során találkoznak és jó barátságba kerülnek a Kyler családdal. Katie gyönyörű musztángját sokan megvennék, hiszen kevés az ilyen különleges ló. Hiram a lányra bízza a döntést, aki természetesen nem adja el egyetlen barátját. A szekérkaraván indulását egy hirtelen támadt, hatalmas vihar akadályozza , amiben Kylerék lánya, Annie is megsérül. Hiram és Annie, akik egymásba szerettek, Annie sérülése miatt nem folytatják tovább útjukat. Katie ismét nehéz döntés előtt áll. Velük maradjon vagy folytassa az útját nyugat felé?

Jól gondolod! Az utazást választja...

A harmadik és a negyedik kötet az utazás nehézségeit tárja elénk. Katie és a musztáng a Kyler család segítségével folytatja útját a messzi nyugat felé.

Vajon örökre együtt marad Katie és a musztáng?
Talál-e barátot útja során Katie?
Sikerül-e megtalálnia a nyugaton élő nagybácsit?

Választ kaphatsz a kérdésekre, ha elolvasod a négy kötetes regényt.

Elsősorban 10 év körülieknek ajánlom.

Éva néni

!

Kiss Ottó: A terepasztal lovagjai

Nyomtatás
Kategória: Szépirodalom
Utolsó frissítés: 2007. máj. 30. szerda Írta: Tengerics Éva

 

Kiss Ottó

A terepasztal lovagjai

Bp. : Móra, 2007.

 

 

 

         A lovagokról bizonyára hallottatok már. De, hogy valaki a terepasztal lovagja legyen? Ez igazán nem mindennapi. Pedig akár belőletek vagy belőlem is lehetett volna ilyen lovag, ha olyan szerencsések vagyunk, hogy találkozunk Grigorján Adorjánnal.     

       Mi ugyan már lemaradtunk a lovaggá ütésről, de megismerhetjük azokat a gyerekeket, akik a terepasztal lovagjai lettek. Először is a két jó barátot, Dodit és Szálkát, majd Rausek Bibit is. A negyedik lovag nevét nem árulom el, róla csak annyit, hogy szintén fontos szereplője a történetnek.

       Kalandjaikról, a léghajós utazásokról, a rémkeresésről és még sok másról is olvashattok a könyv lapjain. Ismerősötök lesz Lívióla néni, aki remek ételeket készít komfortos konyhájában, Fáber Lili, aki szép és határozott, Ferró Feri és Lápi Mara, akiktől talán mégsem kell annyira félni. Fény derül arra, hogy mi a titkos terepasztal titka, és arra is, hogy hogyan lehet valakiből a terepasztal lovagja. Közben kisül sok-sok csoki torta, elkel sok léggömb, az átvevőhöz kerül sok papírdoboz, s a történet végén azt is megtudjuk, vajon beteljesült-e Don Szopránó jóslata.Az izgalmas kalandokkal teli könyvet elsősorban 9-11 éveseknek ajánlom. Jó szórakozást!Éva néni

 

Elátkozott Ella

Nyomtatás
Kategória: Szépirodalom
Utolsó frissítés: 2007. máj. 19. szombat Írta: Tengerics Éva
Gail Carson Levine
Elátkozott Ella

Ella kedves, szép, jó humorú s ráadásul nem is szegény. Mégsem olyan szerencsés, mint gondolnánk. Egy kedves tündér, csupa jó szándékból, az örök engedelmességgel "ajándékozta" meg születésekor. El tudjátok ezt képzelni? Ha valamit parancsolnak neki, meg kell tennie, bárhogyan is védekezik a parancsok ellen. Ez akkor is kellemetlen, ha a parancsot osztó nem tud a titokról, ám igazán akkor szörnyű, ha valaki kihasználja. Mostoha testvérei pedig sajnos éppen ezt teszik. Természetesen főhősünk megpróbál tenni a varázslat ellen. Felkutatja "jótevőjét", s közben izgalmas, néha mulatságos kalandokba keveredik, mesebeli lényekkel, manókkal, orkokkal… találkozik. Sikerül-e megszabadulnia a varázslattól? Boldogság vagy boldogtalanság vár Ellára? Megtudhatod, ha elolvasod ezt az izgalmas regényt.


Lindgren Astrid - Ronja, a rabló lánya

Nyomtatás
Kategória: Szépirodalom
Utolsó frissítés: 2007. március 27. kedd Írta: barbi

Ronja, a rabló lánya

 

Lindgren, Astrid: Ronja, a rabló lánya

"Azon az éjen, mikor Ronja megszületett, csak úgy zengett az ég a hegyek fölött, bizony olyan viharos éjszaka volt, hogy a Mattis-erdőben lakó manók, törpék és trollok mind-mind barlangjaikba és rejtekeikbe bújtak, csak a szilaj vérlidércek lelték kedvüket az ítéletidőben, és nagy visongva és rikoltozva röpködtek a Mattis-hegyen álló rablóvár körül.
Így kezdődik a regény és főszereplőjének, Ronjának az élete. De mi vár egy rablóvezér lányára, el tudják-e fogadni a marcona rablók, lesznek-e játékai, játszótársai, esetleg barátai?

© 2011 Orosházi Gyermekkönyvtár. Könyvtárunk honlapja 2007. március 22-én indult. Az oldalon lévõ információkat felrakta és frissíti:
Kiss Márta. kismart@gmail.com. A honlapot készítette: Varga Ádám. xxv25.weboldala.net. Illusztrátor: Mester Kata. mester_kata@yahoo.com
Designed by Joomla 1.7 templates and web hosting by justhost reviews. All Rights Reserved.