Ajánlók

Cincin lovag legendája

Nyomtatás
Kategória: Mesekönyv
Utolsó frissítés: 2008. október 02. csütörtök Írta: Tengerics Éva
cicncin_lovag.jpg
 
 
 
 
 
Cincin lovag legendája egy kisegér, egy hercegnő, egy kis leves és egy orsó vörös cérna története. Szerzője Kate DiCamillo. Zsélyi Ferenc fordította és a szegedi Könyvmolyképző Kiadó adta ki.
 
    Cincin, kedves leendő olvasók, aki a meseregény főszereplője, egy különleges kisegér az Aranyföldi íkirályságból. Családja már a születésekor úgy gondolta, hogy valami nincs rendben vele. Túlságosan pici volt, túl hamar nyitotta ki a szemeit, a fülei pedig... A füleiről jobb nem is beszélni, mert azok meg túl nagyra nőttek. Cincin igen beteges volt, ráadásul elájult a hirtelen zajoktól, nem érezte a szagokat, és semmi olyan dolog nem érdekelte, ami egy rendes egérnek fontos. A hallása viszont remek volt és igen kedvelte a zenét.
   A kisegérből próbáltak a testvérei rendes egeret faragni. A nővére még a palota könyvtárába is elvitte, hogy megtanítsa neki a papírrágás mesterségét. Azt hiszitek érdekelte? Igazatok van, egy cseppet sem volt kíváncsi rá. Cincin nem rágicsálta a könyveket, hanem olvasta. Ezzel be is telt a pohár, a család feladta a nevelést, hősünk pedig ezután mindig azt tette, amihez kedve volt
Egyetlen dologra próbált ügyelni, mégpedig arra, hogy ne kerüljön az emberek szeme elé. Ám egyszer annyira magával ragadta őt a király gitárjátéka, hogy a zenét hallgatva erről is megfeledkezett és ott találta magát Borsószem hercegkisasszony előtt, akibe nyomban beleszeretett. Ez aztán nem mindennapi, ugye? (Még szerencse, hogy a kislány nem futott el visítva előle, hanem beszélgetett vele.)
   Az Egerek Tanács nem nézte jó szemmel ezt a barátkozást, hiszen "Egérnek lyukban a helye!". Szigorú büntetést szabtak ki Cincinre. (Ezt most nem részletezem.)
A regényben megjelenik még Luci Feri a patkány és egy Göbe baba nevű lány is. ?k nem kimondottan kedves szereplők. Sőt! Nekik "köszönhető", hogy főhősünknek lovagi küldetést kell teljesítenie, ami bizony bátorságot igényel e kisegértől.
   Sikerül vajon a szolgálat? Jók lettek a gonoszokbó? Boldogan élnek a szereplők?
Derítsd ki! Olvasd el a történetet!
   A regényt csak erős idegzetű 8 év feletti mesekedvelőknek ajánlom, akik nem ijednek meg a saját árnyékuktól, a veszedelmes helyszínektől és szereplőktől.
A meseregényből animációs film is készült.
© 2011 Orosházi Gyermekkönyvtár. Könyvtárunk honlapja 2007. március 22-én indult. Az oldalon lévõ információkat felrakta és frissíti:
Kiss Márta. kismart@gmail.com. A honlapot készítette: Varga Ádám. xxv25.weboldala.net. Illusztrátor: Mester Kata. mester_kata@yahoo.com
Designed by Joomla 1.7 templates and web hosting by justhost reviews. All Rights Reserved.