Rapunzel

Nyomtatás
Kategória: Kedvenc meséink
Utolsó frissítés: 2016. április 13. szerda Írta: Kiss Márta

Képtalálat a következőre: „disney princess rapunzel”
Rapunzel

Egy német ember és a felesége már régóta szerettek volna egy gyermeket, csakhogy az asszony gyenge és törékeny volt. Különleges gyógynövényekre lett volna szüksége, hogy visszanyerje az egészségét. Egy nap a szomszédos kertben az ifjú feleség meglátott egy csomó raponca nevű gyógynövényt, amelyet németül "Rapunzelnek" neveznek. Csakhogy a kert egy boszorkányé volt, és senki nem merte átlépni a kapuját.

A feleség nem merte megmondani a férjének, hogy mennyire megkívánta a raponcát, ám a férfi észrevette, hogy az asszony napról-napra sápadtabb és vékonyabb. Aggódni kezdett.

- Mi a baj, kedvesem? - kérdezte.

- Láttad azt a raponcaföldet a szomszédban? Nos, abból kell ennem, hogy visszanyerjem az egészségemet, különben az is lehet, hogy meghalok.

A férfi nagyon megijedt. Úgy döntött, hogy átmegy a boszorkány kertjébe és még aznap este szed a raponcából. Ellopott néhány levelet, amit a felesége jó étvággyal el is fogyasztott. De a növényt egyre jobban kívánta. Másnap este a férje újra visszatért a kertbe. Ezúttal azonban a dühös boszorka rajtakapta a lopáson.

- Hogy mertél belépni a kertembe az engedélyem nélkül? - kiáltotta.

A szerencsétlen férfi ekkor elmagyarázta a jövetele okát:

- Azért jöttem a kertjébe, mert szeretem a feleségemet. Ha nem eszik ebből a raponcából, akkor nem tud majd gyereket szülni nekem, sőt az is lehet, hogy meghal.

Ez a magyarázat kissé lehiggasztotta a boszorkányt, aki végül így szólt:

Hát jól van. Megengedem, hogy ezentúl annyi raponcát szedj a kertemben, amennyit csak akarsz, egy feltétellel. Nekem kell adnod az elsőszülött gyermekedet.

A szegény, elkeseredett férfinek mit volt mit tennie, rá kellett állnia az alkura.

Pár évvel később ígéretükhöz híven odaadták a boszorkánynak az elsőszülött gyermeküket, egy iciri-piciri kislányt. A boszorkány elvitte magával a gyermeket és Rapunzelnek nevezte el, emlékezve arra, hogy az anyja mennyi raponcát evett.

Amikor Rapunzel felnőtt, gyönyörű lány vált belőle, ám a gonosz boszorkány úgy döntött, hogy bezárja egy toronyba. Nem akarta, hogy elvigye magával egy jóképű ifjú. A torony a világtól elzárt, kietlen helyen állt. Nem volt rajta ajtó, csak egy apró ablak a legtetején. A boszorkány is csak úgy tudott bejutni, ha felkiáltott a lánynak.

- Rapunzel, szépségem, ereszd le a hajadat!

Ekkor a lány kieresztette az ablakon hosszú, fonott copfját, a boszorkány pedig felmászott rajta.

Egy nap arra járt egy királyfi és hallotta, ahogy Rapunzel odafenn énekel a toronyban. Megállt, és elbűvölten hallgatta a gyönyörű hangot. Egy darabig gyönyörködött, ám ekkor megpillantotta a vén boszorkát.

- Rapunzel, Rapunzel, ereszd le a hajadat! - kiáltotta az öregasszony. Rapunzel leeresztette a copfját, és a királyfi megpillantotta az arcát, amint kihajolt az ablakon.

Teljesen elkápráztatta a lány szépsége, és megfogadta, visszatér, hogy ismét láthassa a szépséges leányt. Még aznap este vissza is ment. A torony aljánál állva felkiáltott Rapunzelnek, megpróbálva utánozni a boszorka hangját. Rapunzel gyanútlanul leeresztette a haját, a herceg pedig felmászott rajta és beugrott az ablakon. A lány először megrémült az idegentől, de amikor a királyfi bevallotta neki, mennyire csodálja, Rapunzel rájött, hogy szövetségesre akadt. Nagyon kedvesnek, sőt csinosnak látta a királyi herceget, így hamarosan egymásba szerettek.

A királyfi minden este visszatért hozzá.

- Szeretnélek feleségül venni, és elvinni téged messzire, az én országomba- mondta Rapunzelnek egy nap.

Megbeszélték, hogy a királyfi másnap este visszatér egy hosszú selyemkötéllel, s ezen fognak lemászni a toronyból. Sajnos másnap Rapunzel véletlenül azt kérdezte a boszorkától:

- Mondd, anyám, miért van az, hogy te olyan sokáig mászol fel a toronyba, amikor a herceg olyan gyorsan és olyan könnyedén feljut?

A dühös boszorka, fenyegető hangon ordítozni kezdett:

- Szóval fiatalemberekkel találkozgatsz, amikor pedig megtiltottam neked, hogy bárkivel is szóba elegyedj?! Mivel engedetlen voltál, elviszlek innen és soha többé nem látod azt az ifjút.

A vén boszorkány még aznap este elrejtőzött a torony lábánál és várt. Amikor a királyfi megérkezett a selyemkötéllel, szembetalálta magát a gonosz boszorkával. A boszorkány kegyetlen átkot szórt rá:

- Soha többé nem látod majd Rapunzelt, mivel vak leszel életed végéig!

Ettől a pillanattól kezdve a herceg semmit sem látott. Mást sem tett szegény, csak kóborolt a hegyekben szeretett Rapunzeljét keresve.

Egy nap Rapunzel éppen énekelt, a királyfi pedig meghallotta és odakiáltott neki. Rapunzel feléje szaladt és a karjaiba vetette magát. Örömkönnyei a herceg szemére hullottak, aki abban a pillanatban visszanyerte a látását. Magával vitte a lányt a kastélyába, ahol összeházasodtak, és azóta is boldogan élnek, ha meg nem haltak.


© 2011 Orosházi Gyermekkönyvtár. Könyvtárunk honlapja 2007. március 22-én indult. Az oldalon lévõ információkat felrakta és frissíti:
Kiss Márta. kismart@gmail.com. A honlapot készítette: Varga Ádám. xxv25.weboldala.net. Illusztrátor: Mester Kata. mester_kata@yahoo.com
Designed by Joomla 1.7 templates and web hosting by justhost reviews. All Rights Reserved.