Jó, ha tudod

Nyomtatás
Kategória: LEX-MAX
Utolsó frissítés: 2012. máj. 10. csütörtök

A lexikonokban, szótárakban való keresést és az olvasottak megértését

segítik a következők:

Címszó - A lexikonokban, szótárakban a magyarázó szöveg, jelentés (szócikk) előtt olvasható. Általában vastagabb, sötétebb betűs, mint a szócikk, így kiemelkedik a szövegből. A címszavak betűrendben követik egymást a lexikonok és szótárak lapjain.

Szócikk – A kézikönyvek címszavait követő szavak, magyarázatok összefoglaló neve. Terjedelme változó. Lehet egyetlen szó, de akár hosszú, több hasábos szöveg is. Szemléletesebbé tehetik, segíthetik megértést fényképek, rajzok és más ábrák.

Hasáb – A lexikonok, szótárak oldalait a közepén található üres sáv két hasábra osztja. A szótárak és a lexikonok általában két (vagy több) hasábosak. Ha a szócikk nem ér véget az első hasábban, akkor a folytatását a második hasáb tetején olvashatjuk. A legtöbb napilapnak, folyóiratnak is párhuzamosan egymás mellé (hasábokban) nyomtatják a szövegét.

Kötet – Vannak olyan kézikönyvek (többnyire lexikonok, szótárak) amik sok címszót gyakran hosszú szócikkeket tartalmaznak, így egyetlen kötetbe „nem férnek bele”. Ezért több, akár 20 kötetesek is lehetnek. A kötetek gerincén mindig rajta van, hogy milyen betűvel (mettől-meddig) kezdődnek a benne található címszavak.

Élőfej - Megkönnyíti a keresést a lexikonokban és a szótárakban. Az adott oldalon vagy oldalpáron található első és utolsó szó olvasható az élőfejben.

Utaló - egy olyan szócikk, ami nem magyaráz, de megadja a szót (utal rá) amit meg kell keresned, hogy elolvashasd a magyarázatot.

Illusztráció – a szócikkek megértését segítő rajz, ábra, fénykép stb.

© 2011 Orosházi Gyermekkönyvtár. Könyvtárunk honlapja 2007. március 22-én indult. Az oldalon lévõ információkat felrakta és frissíti:
Kiss Márta. kismart@gmail.com. A honlapot készítette: Varga Ádám. xxv25.weboldala.net. Illusztrátor: Mester Kata. mester_kata@yahoo.com
Designed by Joomla 1.7 templates and web hosting by justhost reviews. All Rights Reserved.