Jó, ha tudod

Nyomtatás
Kategória: Jó tudni
Utolsó frissítés: 2020. szeptember 08. kedd

1. Nyitva tartás

Hétfő:     10-18
Kedd:      10-18
Szerda     10-18
Csütörtök:  10-18
Péntek:    10-18
Szombat:    9-13


Nyári szünetben (június 15-től  augusztus 31-ig)

      hétköznapokon: 8-16
szombaton: zárva

2. Beíratkozás

Könyvtárunkba bárki beíratkozhat, aki:
- vállalja, hogy a könyvtárhasználat szabályait betartja,
- a könyveket rendben és határidőre visszahozza,
- tudja a személyi adatait (név, születési hely és idő, szülők neve, iskola, lakcím)

A beíratkozásnak sem alsó, sem felső korhatára nincs, a beíratkozás 16 éves korig ingyenes. Könyvtárunk tagjaként igénybe veheted szolgáltatásainkat.

3. A gyermekkönyvtári könyvek csoportosítása

Szépirodalom

A mese, a monda az elbeszélés, a meseregény, a vers, a verses mese, a színpadra készült mű összefoglaló neve: szépirodalom. Miről szólnak a szépirodalmi könyvek?
Mesei küzdelmekről, sorsokról, ritka személyes érzelmekről és élményekről, nagy alkotók életéről, különleges kalandokról, állatokról, tulajdonképpen mindenről, ami az embert foglalkoztatja, megtörténik vele élete folyamán. A szépirodalmi könyvek művészi alkotások. Írójuk úgy mutatja meg a világ dolgait, jelenségeit, az embert, az emberi kapcsolatokat, ahogyan az alkotás pillanatában látja.

A szépirodalmi könyv az értékes szórakozás eszköze. Szabadidőnkben gyakran a pihenés, kikapcsolódás szándékával olvassuk. Sokszor egészen elmerülünk világában. Szívesen beszélgetünk az olvasottakról, véleményt, kritikát formálunk róluk, és kíváncsiak vagyunk mások véleményére is. /Forrás: Könyves-Tóth Lilla: Információ - könyv - könyvtár/

A műveket szerző neve ill. a cím (sok szerző esetén) kezdőbetűje szerinti betűrendben találod a polcokon. Kis fülecskék, rajtuk az ábécé betűi, segítik a tájékozódást.
(Ugye tudod, hogy külföldi szerzők esetében többnyire a 2. név a vezetéknév?)

Ne lepődj meg, a könyvtári ábécében nincsenek hosszú magánhangzók és a többjegyű betűk közül is csak az Sz betűt találod majd!
Így sem nehéz eligazodni. Csukás Istvánt keresd a C, Ágh Istvánt az A betűnél! (Ne felejtsd el, hogy Szabó Magdát az Sz betűnél találod!)
Hogy könnyebben megtaláld, a verseket és a kötelező irodalmat külön válogattuk.

Ismeretterjesztő irodalom

A tudományos és hasznos dolgokról az ismeretterjesztő könyvekben olvashatunk.
Miről szólnak az ismeretterjesztő könyvek?
Állatokról, növényekről, a világ országairól, a technika csodáiról, feltalálókról, írókról, zenéről, sportról és még sok minden másról, az élet bármely területéről. Célja az olvasó tájékoztatása, ismereteinek bővítése.
Érdeklődésünk kielégítésében, hobbijaink művelésében, iskolai feladatainak, problémáinak megoldásában és sok területen akár praktikus tanácsokkal is segíthetnek bennünket.
/Forrás: Könyves-Tóth Lilla: Információ - könyv - könyvtár/

Ezek a könyvek témájuk szerint csoportosítva kerülnek a polcra.
A polcon a könyvek között kis fülecskéket találsz (rajtuk háromjegyű számok és ezek szöveges feloldása), amik segítenek abban, hogy könnyebben megtaláld a keresett témát. Pl. 390 Néprajz, 520 Csillagászat, 796 Sport, 894 Magyar irodalom, 914 Európa földrajza. Tovább könnyítik a tájékozódást a jól láthatóan elhelyezett rajzos jelzések. Pl. a lombiknál a kémia, a várnál az építészet, a kutyánál és cicánál az állattartás témát találod.
Természetesen tőlünk, könyvtárosoktól is kérhetsz segítséget. Laughing

© 2011 Orosházi Gyermekkönyvtár. Könyvtárunk honlapja 2007. március 22-én indult. Az oldalon lévõ információkat felrakta és frissíti:
Kiss Márta. kismart@gmail.com. A honlapot készítette: Varga Ádám. xxv25.weboldala.net. Illusztrátor: Mester Kata. mester_kata@yahoo.com
Designed by Joomla 1.7 templates and web hosting by justhost reviews. All Rights Reserved.